Mikä on tavaramerkki?

Tavaramerkki on tunnusmerkki, joka erottaa merkin haltijan tavarat ja/tai palvelut muiden vastaavista. Tavaramerkkinä voi olla esim. sana tai useampia sanoja yhdessä, iskulause, kuvio, äänimerkki tai tavaran tai sen päällyksen muoto. Rekisteröity tavaramerkki estää muita käyttämästä merkkiä.

 

Näin me autamme sinua

Olemme mukanasi hakemuksen laatimisesta alkaen ja huolehdimme myös jatkotoimenpiteistä.

Tavaramerkkihakemus

Ennen hakemuksen jättämistä tarkistamme, ettei aikaisempia vastaavia tavaramerkkejä löydy, jotka voisivat vaikuttaa merkkisi rekisteröintiin. Autamme oikean luokituksen löytämisessä ja laadimme hakemuksen puolestasi. Hoidamme yhteydenpidon rekisteriviranomaisiin.

Prosessi

Kun hakemus on jätetty, tavaramerkin rekisteröintikelpoisuus tutkitaan. Mikäli esteitä ei löydy, merkki julkaistaan ja rekisteröidään. Hakuprosessin yksityiskohdat vaihtelevat riippuen siitä, minkä maan tai alueen hakemuksesta on kysymys.

Jatkotoimet

Tavaramerkki on voimassa 10 vuotta hakemispäivästä, ja se voidaan haluttaessa uudistaa 10 vuoden välein. Huolehdimme tavaramerkkisi uudistamisista sekä tavaramerkkirekisteriin mahdollisesti tehtävistä muutoksista.

Suomessa tavaramerkin rekisteröintiä vastaan voidaan tehdä väite väiteaikana. Autamme väiteprosesseissa ja laadimme väitteitä muiden tavaramerkkejä vastaan. Avustamme myös muissa tavaramerkkeihin liittyvissä riita- ja loukkausasioissa.

Kansainvälinen suojaus

Tavaramerkin hakemista voidaan jatkaa muihin maihin etuoikeuden avulla.  Etuoikeusaika kestää 6 kk ensimmäisen hakemuksen jättämisestä.  Etuoikeusaika antaa siten hakijalle mahdollisuuden odottaa ensimmäisen patenttihakemuksen tutkimustuloksia, ennen kuin päätökset laajemmasta kansainvälisestä patentoinnista on tehtävä ja jatkohakemukset jätettävä.

Autamme sinua valitsemaan sopivimmat kansainväliset suojaustavat. Tavaramerkkisuoja Suomessa saadaan jättämällä kansallinen hakemus tai koko EU-alueella suojan antava EU-tavaramerkkihakemus. EU-rekisteröinnin vaikutukset ovat kaikissa jäsenmaissa samat. Myös Madridin pöytäkirjan mukaisessa kansainvälisessä hakemuksessa voidaan yhtenä halutuista maista nimetä Suomi. Kansainvälistä Madridin pöytäkirjan mukaista tavaramerkkirekisteröintiä voi Suomessa hakea Suomen kansalainen tai henkilö, jolla on täällä kotipaikka tai yritys. Kansainvälinen tavaramerkkihakemus edellyttää, että hakijalla on samaa merkkiä koskeva FI-/EU-tavaramerkkirekisteröinti tai vireillä oleva tavaramerkkihakemus. Kansainvälinen tavaramerkki tulee voimaan nimetyissä maissa ja/tai alueilla, ellei paikallisen lainsäädännön mukaisia esteitä rekisteröinnille ole.

Jos halutaan laajentaa alueellista suojaa vain muutamiin maihin, on usein suositeltavaa laajentaa suojaa suorilla kansallisilla tavaramerkkihakemuksilla.

Kansainvälisen suojauksen hakemuskäsittelyn hoidamme joko itse tai yhdessä kansainvälisen yhteistyöverkostomme kautta.

Muista myös

Onko sinulla uusi innovaatio, jonka haluat suojata? Tutustu myös patenttihakemukseen ja miten me voimme auttaa sinua!

Lue lisää

Asiantuntijamme auttavat sinua

Tiina Karvosenoja

Tiina Karvosenoja

Tavaramerkkiasiamies, EU-tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies 09 4130 2565
Pekka Heinänen

Pekka Heinänen

Eurooppapatenttiasiamies, EU-tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies 09 4130 2525
Kaikki yhteystiedot